Rebentant tots els armaris amb La CRIDA a La Barrina

El dilluns 27 de juny, les organitzacions de l’Esquerra Independentista de Molins (CUP, Arran, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i el Casal Popular La Barrina) vam organitzar al Casal Popular la Barrina una xerrada-debat sobre les estratègies i lluites contra la LGBTIfòbia (és a dir, l’odi i la discriminació que patim lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals).IMG_20160627_195955

La xerrada, emmarcada en les activitats de la Diada per l’alliberament lèsbic, gai, bisexual, trans i intersex (28J), va anar a càrrec de Leo Bejarano, membre de la Crida LGBTI. Aquest col·lectiu va néixer el març d’aquest any 2016 amb la voluntat d’aglutinar diferents actors del moviment LGBTI sota un mateix paraigua de confluència. La Crida articula les seves lluites al voltant de tres eixos principals: el moviment LGBTI, l’anticapitalisme i la lluita contra l’opressió nacional.

En Leo ens va fer un repàs de la lluita per l’alliberament LGBTI, des dels orígens fins als nostres dies. Ens va posar sobre la taula els termes ‘sexe’, ‘gènere’ i ‘opció sexual’ i ens va parlar de com el patriarcat estructura les identitats sexuals i les relacions per convertir la sexualitat en una pràctica discursiva, un mecanisme de control.

També ens va parlar sobre les lluites trans i la intersexualitat; de lluita lèsbica, feminisme i transfeminisme; de la bisexualitat i la pansexualitat; de la reivindicació de les plurisexualitats per trencar binarismes asfixiants; de la necessitat de natursocialitzar les pràctiques sexuals no normatives; del qüestionament de la cultura monogàmica…IMG_20160627_194956_HDR

La xerrada ens va permetre anar més enllà del tòpic i conèixer que dins el moviment LGBTI hi ha dues grans estratègies: la visió essencialista dels moviments més reformistes (que només cerquen la integració sense qüestionar res més) i la visió estructuralista, revolucionària, que advoca per una revolució sexual que trenqui amb l’assimilació i la neutralització.

Així, davant d’un essencialisme que reivindica l’orgull gai i que lluita bàsicament per la igualtat de drets dins el sistema actual (dret al matrimoni, dret a anar a l’exèrcit…); hi trobem la visió estructuralista, que posa el punt de mira al capitalisme i el patriarcat com l’origen de totes les opressions i entén que només combatent-los es pot assolir un veritable alliberament sexual i de gènere.

Al torn de debat el públic assistent ens vam interessar per conèixer eines i estratègies per facilitar que les persones LGBTI se sentin còmodes per expressar lliurement la seva sexualitat als nostres entorns més propers; vam intercanviar idees sobre com combatre la LGBTIfòbia als centres educatius; i vam posar de manifest com el moment en què se surt de l’armari esdevé un punt d’inflexió en el qual les persones LGBTI s’empoderen davant la societat, tot alliberant-se de bona part dels factors que les oprimien. Tot plegat, una xerrada amena, molt interessant i en la qual vam aprendre moltes coses.

Des de l’Esquerra Independentista de Molins volem agrair a la Crida LGBTI aquesta primera col·laboració (que de ben segur no serà l’última), i donem ple suport a la seva lluita, que també és la nostra.

Seguirem treballant per rebentar tots els armaris!

Molins de Rei, 29 de juny de 2016

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s