Les cooperatives Som Energia i Som Connexió es presenten al Casal La Barrina

Xerrada SE SC

El passat dijous 4 de febrer, es va dur a terme una xerrada sobre cooperatives al Casal Popular La Barrina, que va comptar amb el Manel Sastre de Som Energia i la Mercè Botella de Som Connexió i estava organitzada pel Casal i la CUP.

El Manel, de Som Energia, va presentar la cooperativa d’energia verda fundada a Girona. Amb més de 31.000 contractes en només 5 anys, ha atret l’atenció de diverses experiències semblants arreu d’Europa. Som Energia distribueix energia 100% renovable, i ha engegat projectes de producció Fotovoltàica, Eòlica i Minihidràulica gràcies a les aportacions de les sòcies. També ens va explicar com entendre una factura elèctrica, i la necessitat de revisar la potència contractada ja que moltes altres empreses del sector se n’aprofiten.Gent-xerrada-SE-SC

La Mercè, de Som Connexió, va explicar com ha funcionat la cooperativa de telecomunicacions fundada al Prat aquest primer any de vida. Van començar a donar servei de telefonia mòbil al maig, i internet i telèfon al desembre, i ja tenen més de 1000 contractes i molts altres en cua. Han pres Som Energia com a exemple, i pretenen democratitzar també el sector de les telecomunicacions. Aspiren a poder desplegar una xarxa de “comuns”, és a dir propietat de les persones i no de les grans multinacionals.

Les dues cooperatives van coincidir en els avantatges del model d’economia cooperativa per permetre major transparència, democràcia i bon servei, ja que gràcies a les assemblees anuals i els mecanismes de presa de decisions, les sòcies estan molt més implicades en el funcionament de la cooperativa. També, no busquen beneficis privats sinó un millor servei i invertir els beneficis en projectes.

Finalment, es va debatre durant molta estona sobre múltiples estratègies que utilitzen les grans multinacionals per guanyar beneficis, com valors innecessaris del potència de les comunitats de veïns, o l’innecessari desplegament duplicat de la xarxa de fibra òptica privada.

cartell-cooperativisme(1)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s