Crònica de la xerrada sobre la Violència Obstètrica del Cicle Feminista

Cicle Feminista ArranLA VIOLÈNCIA OBSTÈTRICA (Primera xerrada del Cicle de Xerrades Feminista organitzat per ARRAN Molins)

Dijous 22 de gener, des de l’assemblea d’Arran Molins vam donar el tret a sortida al Cicle de Xerrades Feminista a la Barrina. Aquesta primera xerrada corria/anava a càrrec de l’Alba Dalmases una mestra de Terrassa, DOULA (acompanyant en el procés de maternitat i paternitat) que ens va explicar amb testimoni en primera persona en què consisteix la violència obstètrica.

Què és la violència obstètrica?

La violència obstètrica és l’intent per part dels metges i metgesses, de tractar la maternitat com una patologia i, per tant, posar tots els recursos mèdics per tractar “aquesta malaltia”. És a dir, totes aquelles pràctiques que impedeixen a les dones parir de manera fisiològica (natural).

Quines sensacions es tenen quan s’ha patit violència obstètrica?

Una dona que ha patit violència obstètrica, emocionalment, sent el mateix que si l’haguessin violat, perquè han vulneratla seva intimitat i, sovint, s’ha produït un maltractament físic i/o psicològic. Això pot derivar a situacions d’estrés post-traumàtic, depressió post-part, entre d’altres; que poden desencadenar intents de suïcidi, rebutjar al nadó o voler-se apartar de món maternal.

Quins exemples hi ha de violència obstètrica?

Aplicació del Pentotal

El Pentotal és un anestèsic total que adorm a la mare durant tot el procés del part i quan es desperta ja té un fill. Això comporta que no és conscient de res i que a la sala de parts l’equip mèdic pot dur a terme totes les pràctiques mèdiques que creguin convenients sense comptar amb l’aprovació de la mare. A més a més, coincideix que les dones nascudes sota els efectes del Pentotal no tenen la necessitat fisiològica d’empènyer el bebè en el moment del part, cosa que, en principi, és natural a tots els mamífers.

Aplicació de l’Epidural

L’Epidural és un anestèsic parcial que adorm el cos de cintura cap avall. Això comporta que la mobilitat de la pelvis i les cames queda totalment immòbil, cosa que fa que la mare hagi d’estar lligada a una lliterai no pugui aixecar-se a caminar (tot i que per naturalesa, el mamífers i, per tant, les dones també, han de parir pràcticament de peu perquè d’aquesta manera la pelvis s’obre més i és més fàcil que surti el nadó per la força de la gravetat).

Episiotomia

És un tall diagonal a la zona vaginal. Es fa per tal que el part sigui més ràpid, però, per tant, altera el procés del part i no deixa que segueixi el seu tempo natural. A més a més, a vegades, quan es cus el tall, com que està molt a prop de l’obertura de la vagina, també es tanca la vagina. Això provoca que les relacions sexuals siguin molestes o facin molt de mal.

Maniobra de Kristeller

És una pràctica que consisteix a pressionar l’úter de forma externa amb el braç de la llevadora per tal que el nadó surti ràpidament. Sovint aquesta maniobra es fa després de realitzar l’episiotomia. Està prohibida per la OMS perquè es pot fer mal a l’aparell reproductor de la mare i, també, al nadó; ja que el cos de la dona està preparat perquè el bebè surti a poc a poc fent passos endavant i enrere per no causar estrebades als músculs de la mare. Tot i així, és una pràctica molt estesa i es fa servir sovint.

Mal ús de ventoses, fòrceps o espàtules

Les ventoses són una mena d’aspiradors que “xuclen” el cap del bebè i l’extreuen de la vagina de la mare. Els fòrceps són una espècie de pinces que agafen del cap al nadó i el metge els pressiona i extreuen el bebè. Les espàtules també són com unes pinces que en comptes d’apretar el cap del nadó obren el canal vaginal de la mare. Tota aquesta instrumentalització mèdica (generalment empleada quan el bebè està mal encarat per sortir) utilitzada a la lleugera o bé compaginada amb una episiotomia és, molt sovint, violència obstètrica.

Infantilitzar o ridiculitzar la mare

Abans i durant el part, pot donar-se la situació que el personal mèdic ridiculitzi o infantilitzi la mare. Frases com “Però va, empeny! No costa tant!”, “Quan el vas fecundar no cridaves tant eh!?”, “Però si no fa mal, no siguis exagerada!”, “Va dona, no siguis histèrica, no n’hi ha per tant!”, “Ui, t’haurem d’induir perquè tens la paret vaginal massa estreta i no podràs posar-te de part”. El maltractament psicològic en el procés del part també és violència obstètrica!

Clampació del cordó umbilical

Aquest és un exemple de violència obstètrica al nadó, tot i que qui la pateix més és la mare. Aquesta pràctica consisteix a tallar el cordó umbilical quan encara bombeja. Si es deixa que el part es digui a terme naturalment, el cordó arriba un punt que s’asseca. Per què és important  no tallar-lo abans? Perquè pel cordó umbilical se li està traspassant al nadó sang amb un nivell molt al de ferro que guardarà fins que tingui 12 mesos i el previndrà de possibles casos d’anèmia. A més a més, els nadons mentre estan al ventre de la mare respiren pel cordó umbilical i quan neixen necessiten un període curt d’adaptació per deixar de respirar pel cordó i començar a fer-ho pels pulmons. Si el cordó es talla abans que aquest procés hagi finalitzat el bebè sent una sensació d’ofec.

Monitorització interna

Aquest és un altre exemple de violència obstètrica patida pels nadons. És una pràctica que consisteix a clavar una mena de clau en forma d’espiral al crani del bebè per comprovar si està ben oxigenat.

Com es pot combatre?

Principalment es pot combatre informant-se i sempre ser coneixedores de quines pràctiques es duran a terme al part. La solució no és només parir a casa, també es pot triar l’opció de parir a un hospital, però aleshores s’ha de ser molt activa preguntant i no conformar-se amb l’opinió de l’equip mèdic si no s’hi està d’acord, perquè no puguin fer xantatge emocional per desconeixement de la mare. Si la mare ho creu convenient, cal negar-se a una inducció o a qualsevol altre procés mèdic, perquè qui ha de tenir el control és la mare perquè es tracta del seu cos i el del seu fill o filla.

Durant el moment del part pot ser que la mare se senti vulnerable i no pugui reaccionar fredament. És aquí on entra en joc la parella, que és qui ha de marcar la línia i ser molt activa preguntant en tot moment; ja que, normalment, durant el part l’equip mèdic no dóna explicacions.

Aclariments i trencada amb llegendes urbanes/dogmes/fets estigmatitzats

  • El part, la lactància i la menstruació també són una part de la sexualitat femenina. Per tant, és un procés íntim i són les dones qui han de tenir el control durant tot el procés.
  • El part estirada en una llitera és molt més dolorós que si la mare pot estar en moviment.
  • No cal tallar el cordó umbilical ràpidament. De fet, ajuda fisiològicament a processos posteriors com la lactància.
  • La diferència entre un ginecòleg i un obstetra és que un ginecòleg fa atenció primària; un obstetra, a més a més, són qui fan la intervenció als parts. (Als parts hospitalaris sempre hi ha obstetres; en canvi, als parts a casa no n’hi ha).
  • Hi ha més cesàries als hospitals privats perquè les assegurances mèdiques paguen més a l’equip mèdic quan en realitzen una, que no pas no fan intervenció quirúrgica.
  • Els bebès no s’ofeguen si se’ls embolica el cordó al voltant del coll, perquè encara no respiren pels pulmons. Només és perillós si es fa un nus.
  • No cal fer una inducció (provocar el part) si a la setmana 42 (normalment es pareix a la setmana 40) encara la mare no s’ha posat de part.
  • Quan la mare trenca aigües pot esperar fins a 24h. No cal ingressar-la directament, per risc d’infecció. Tot i així es recomana no penetrar la vagina i no posar-se dins una piscina o una banyera amb molta aigua. Però es pot seguir amb les contraccions normalment.

Aquest és el contingut de la primera xerrada del Cicle de Xerrades Feminista organitzat per Arran Molins. Ens veiem a les dues següents: Ecomenstruació (dissabte 24 gener a les 19:45 a La Barrina) i Rols de Gènere (divendres 6 de febrer a les 19:00 a La Barrina).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s